- Mariano Benlliure i Joaquín Sorolla seran protagonistes d’aquest esdeveniment impulsat des de la Diputació d’Alacant a través de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert
A finals de gener la Generalitat Valenciana formalitzava la declaració de 2023 com a “Any Sorolla”. Acabat en 2022 l’Any Benlliure, en el qual se celebraven els 75 anys de la mort de l’escultor valencià, s’inaugurava l’Any Sorolla, a fi de la celebració d’una altra efemèride, ara els cent anys de la mort del pintor valencià, esdevingut a l’agost de 1923.
Ambdós artistes van mantenir una estreta relació que va transcendir més enllà d’allò estrictament artístic i professional i es va endinsar en el pla més personal i familiar, com ho proven nombroses dades i documents que, precisament en aquetes dates i amb motiu d’aquests cicles al voltant de Benlliure i de Sorolla, s’estan posant de manifest. Que tots dos autors retrataren a les seues respectives famílies, que arribaren a regalar-se les seues pròpies obres o que fins i tot fora el mateix Benlliure qui va realitzar la màscara mortuòria de Sorolla després de la seua mort, són només algunes de les evidències d’una amistat especial que va transcendir a les seues persones i va atènyer a les seues respectives famílies. Així ho mostra també l’especial relació que Sorolla va mantindre amb el germà major de Mariano Benlliure, el reconegut pintor José Benlliure, així com amb el seu fill Peppino, nebot de Mariano i mort molt jove, quan ja començava a tenir una trajectòria com a pintor de la mà del propi Sorolla.
Aquests i molts altres aspecte són els que intenta abordar el cicle “Descubriendo a Sorolla”, a instàncies de l’Insititut de Cultura Juan Gil-Albert i de la seua directora Pilar Tébar Martínez, comissionada adjunta de l’Any Sorolla de la Generalitat Valenciana i del qual és responsable Pablo González Tornel, director del Museu de Belles Arts de València. Fins ara són ja tres les conferències desenvolupades. La del proper dimarts, en l’equador del cicle, serà a càrrec d’Ana Satorre Pérez, directora de la Casa Municipal de Cultura que, com a funcionària de l’àrea de cultura de l’Ajuntament de Crevillent ha vingut centrant part de la seua labor d’investigació en els fons del Museu Municipal Mariano Benlliure de Crevillent. Així, dels centenars de documents custodiats en l’arxiu del citat museu, es poden destacar alguns que són també bona prova de la relació que tots dos artistes van arribar a mantindre.
L’Ajuntament de Crevillent s’ha sumat, a través de la seua àrea de cultura, a la celebració d’aquesta efemèride. L’acte comptarà amb la presència de Pilar Tébar, directora de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert i responsable del cicle, així com amb Estefanía Soler Selma, subdirectora de Patrimoni Històric Artístic del Gil-Albert i tindrà continuïtat amb altres tres conferències a celebrar en les pròximes setmanes.