- L’Ajuntament, en el marc de la seua Agenda Urbana Crevillent 2030, impulsa una altra actuació que el situa a l’avantguarda de les actuacions europees sobre gestió de residus
- Les papereres amb franja marró es destinaran per a residus orgànics, mentre que les grogues es reserven per a deixalles plàstics i envasos
Primer va arribar el contenidor marró, el de residus orgànics, per a depositar les restes de menjar, les restes de poda, restes de cafè, pells de fruites, etc… L’objectiu de discriminar aquestos residus orgànics és que puguen fermentar i contribuir a generar un compost que puguem utilitzar en els nostres jardins, evitant així, omplir els nostres abocadors de residus que puguen ser reutilitzats i valoritzats.
Ara, arriba a la localitat una altra iniciativa europea, la paperera marró i la paperera groga. Des de fa unes setmanes als espais públics de Crevillent s’han marcat amb una franja groga o amb una franja marró; els de franja marró són per a restes orgàniques igual que el contenidor marró, i les papereres amb franja groga són per als residus de plàstic i envasos, els mateixos residus que també tirem al contenidor groc. Aquesta és una forma de facilitar la segregació i classificació dels residus per als ciutadans en qualsevol espai púbic del municipi. Normalment als jardins, als parcs, en les places, generem residus principalment de plàstics i envasos com per exemple, les bosses d’aperitius, embolcalls de caramels i xiclets, bosses de creïlles fregides, i abans, tots aquests residus s’ajuntaven amb restes de menjar i altres residus en les papereres tradicionals, sense poder classificar-los i valorar-los des del seu origen; ara; amb aquestes papereres diferenciades amb la franja groga i la franja marró, ja és més fàcil, i podem participar en la classificació dels residus mentre simplement, passegem o juguem amb els nostres xiquets als parcs.
Per a la regidora de Medi Ambient, Estefania Salinas, aquest tipus d’actuacions fan del municipi un referent a nivell provincial en matèria de reciclatge. A més, en les seues pròpies paraules “a Crevillent tenim un entorn natural envejable, és per això, que tant la ciutadania com l’administració púbica entén la necessitat de mantenir-lo”.
Aquesta iniciativa està alineada en les actuacions que marca la normativa europea i espanyola de residus, indicant als Ajuntaments que han d’impulsar i implantar accions que permeten reduir i acomplir les quantitats de residus destinats a abocador, potenciant la recuperació de tots aquells que puguen tenir un valor per a ser reutilitzats o convertits en altres materials. Aquesta acció on la col·laboració de la ciutadania és indispensable per a aconseguir el seu efecte, suposa un pas més enllà i un valor afegit per a les societats compromeses amb el respecte al medi ambient.
És important recalcar que:
GROGA:
Residus de plàstic i envasos (bosses de creïlles, embolcalls de dolços, botelles de plàstic…)
MARRÓ:
Restes orgàniques (menjar, closques de pipes, els excrements de les mascotes, mocadors, tovallons…)
Des de l’Ajuntament de Crevillent ens conviden a participar en l’ús d’aquestes papereres, depositant en elles els residus corresponents, donant així exemple a les persones que ens rodegen. Es pretén d’aquesta manera que es perceba al municipi com un lloc compromés amb la naturalesa i el benestar dels seus ciutadans.