- La Casa de Cultura de Crevillent ha acomiadat aquesta mostra que des del passat 31 de gener va convertir al municipi en l’epicentre cultural del sud de la província
Després de poc més de mes i mig, la mostra sobre el jove faraó ha obtingut una xifra de visitants inèdita en la localitat. El personal de la casa de cultura ha comptabilitzat més de 12.688 visitants en tot just set setmanes. La mostra ha batut el rècord de la igualment reeixida exposició sobre el paleontòleg Daniel Jiménez de Cisneros, les xifres del qual depassaven els 6.000 visitants dies abans de declarar-se el confinament per la pandèmia, al març de 2020. Aquestes xifres, fins hui, eren impensables per a exposicions temporals en la localitat.
D’aquesta manera, la Casa de Cultura de l’Ajuntament de Crevillent es consolida com un referent cultural de primer ordre a nivell comarcal, atraient a visitants especialment de les comarques del centre i sud d’Alacant. Tal com assenyalen des de l’àrea de Cultura, un percentatge elevat de visitants procedia de poblacions veïnes i fins i tot d’altres localitats una mica més allunyades, cas del Campello, Gandia, Múrcia, Albacete, Cartagena, Alacant o València, entre altres.
El regidor de Cultura, Jesús Ruiz, ha volgut ressaltar el benefici per a les exposicions municipals permanents indicant que “els museus locals també han vist incrementades les seues xifres de visitants gràcies sens dubte a l’extraordinària afluència de visitants que acudien a Crevillent atrets per la mostra sobre Egipte”. Per part seua, la tècnica de Cultura responsable de la mostra, Ana Satorre, ressalta que “ha repercutit en l’hostaleria local, ja que un número gens menyspreable dels milers de visitants que en aquests dies han visitat l’exposició, sol·licitaven informació per a menjar i sopar a Crevillent”. En aquest sentit el balanç és “especialment positiu”, tal com ressalten els dos responsables de l’àrea de Cultura de l’Ajuntament.
La mostra es va organitzar aprofitant l’efemèride del centenari del descobriment de la tomba de Tutankamon per Howard Carter. En els últims mesos, nombroses institucions acadèmiques i culturals han celebrat els cent anys de l’excepcional troballa amb diferents iniciatives. Des de l’àrea de Cultura de Crevillent, i amb motiu de l’efemèride, es va decidir organitzar la mostra per a acostar la civilització egípcia al públic local amb un format especialment atractiu i didàctic. Aquest tipus d’exposicions, assenyalen els seus responsables, “no sempre són fàcils d’aconseguir per a poblacions com la nostra”. I afigen que, en general, “per a veure aquest tipus de continguts i temàtiques la població local ha de desplaçar-se a altres poblacions en les quals sí que s’organitzen aquest tipus de mostres”, tal com s’ha posat de manifest a Crevillent, en acudir a la nostra població molts visitants d’altres poblacions atrets per la temàtica.
En el cas de Crevillent l’exposició comptava, a més, amb un apartat dedicat als materials egipcis trobats en la serra homònima, un atractiu més que ha sigut una autèntica sorpresa per a no pocs visitants que desconeixien l’existència d’aqueixos materials.
L’afluència ha arribat per moments a ser tal que es formaven cues en l’accés a la Casa de Cultura, el personal de la qual es veia gratament desbordat. Per a satisfer la demanda de visites guiades s’han establit passes guiats amb major freqüència, en total 61 visites guiades, especialment en els últims dies en què s’han multiplicat les peticions. I el públic escolar, una vegada més, ha sigut un altre dels grans protagonistes: tant centres docents de la localitat com d’altres poblacions pròximes han aprofitat per a visitar la mostra. Han sigut 56 grups de Primària i 43 grups de Secundària els que han visitat l’exposició. Els primers tenien organitzats tallers didàctics perquè aprofundiren sobre aspectes coneguts a través de la mostra. Aquests tallers van ser conduïts per l’alumnat del Taller d’Ús de dinamització.
Els responsables municipals agraeixen la col·laboració de les diferents entitats i agents que han facilitat l’organització de la mostra, destacant especialment a la Fundació Sophia, el Museu Arqueològic Provincial d’Alacant -MARQ- o col·laboracions especials cas de la investigadora de la Universitat de Liverpool la doctora Marina Escolano Poveda. Igualment agraeixen el treball que ha dut a terme tot el personal de la Casa de Cultura i per descomptat, l’extraordinària resposta del poble de Crevillent que s’ha bolcat de manera especial amb la iniciativa desenvolupada des de l’àrea de Cultura.